среда, 28. мај 2014.

Druga rezervna kopija Dvogled.rs

Blog koji čitate predstavlja drugu rezervnu kopiju sajta Dvogled.rs. Verovali ili ne, jedan sajt za filozofsku analizu politike najpre je u dva navrata bio žrtva hakerskih napada koji su potpisani od strane navodnih albanskih grupa, a onda nije mogao da bude sasvim uspostavljen ni nakon plaćenog backup-a provajderu Orion hosting. Platforma worpress na kojoj je sajt napravljen nije mogla da se ažurira, niti da se postavljaju novi postovi.

Koliki je to problem za nekoga ko nije haker, već samo pokušava da korosti internet za učešće u javnosti, možete da zamišljate. Srećom, Dvogled.rs danas može da posluži kao arhiva tekstova objavljenih u prvoj godini rada, međutim, trud koji je uložen u njegovu promociju i dizajniranje sada je uzaludan.

Kada se ovo desilo, napravljen je sajt Dvogled2.wordpress.com, sada na javno dostupnoj platformi wordprees.com, ali od danas ni ta verzija sajta ne može da se ažurira. Takože, na sajtu worpress.com, nisam mogao da otvorim ni drugi blog sa drugačijom adresom.

Ovo naravno sve može da bude slućajnost, ali budući da je sajt u tri navrata bio izložen napadima. to možda i nije slučaj. Sajt se nedavno pridružio protestu U lice cenzuri, a objavljivao je kritičke tekstove istog stila i oblika, kao i u poslednjih godinu dana.

Dvogled2 na javnoj platformi Blogger, je treći pokušaj da se javno objavljuje.

Ko bi rekao da će se sloboda na internetu na kraju pretvoriti u ovo.


2 коментара: